
Mýtus o konzumaci soli
Nejdříve bych ráda upřesnila jeden opravdu hojný omyl. Znáte to - jste na návštěvě u babičky a pokud jste při obědě sáhli po soli, měli jste hned vytknuto, že jí jíte moc a poškodzujete si tím ledviny. "Zuzana," pravila moje babička, "nedávej na jídlo tolik soli, zničíš si tím ledviny." Fakt je, že přemíra soli je špatná, obzvláště pro lidi s vysokým krevním tlakem, ale není to ledviny, které jsou tím primárně ohroženy.
Osobně, když si dopřávám svou oblíbenou slanou popcornovou krabičku při sledování romantických filmů s Jakubem, také si vždy vzpomenu na slova babičky. Ale slaný popcorn našemu psu Bárovi nedávám. Pes a sůl, to vůbec není dobrá kombinace.
Co opravdu poškozuje ledviny?
Mít zdravé ledviny je opravdu důležité. Jsem si jista, že jsme se o tom všichni učili ve škole, ale mnohdy se zdá, že jen málokdo si uvědomuje, jak klíčovou roli v našem těle ledviny hrají. Pokud se nám podaří ledviny poškodit, může to mít tragické následky.
Co tedy naše ledviny ohrožuje? Existuje celá řada faktorů. Může jít o některé léky, například nesteroidní antirevmatika. Pak tady máme také alkohol. Jo jo, vím, jaké to je -ťuknout si skleničkou vína se přáteli ve večerních hodinách, s Jakubem si občas také ráda připiji. Ale pokud je alkohol součástí vašeho každodenního života, ledviny to opravdu nepotěší.
Vliv cigaret na naše ledviny
Nicméně, další významný nepřítel ledvin je kouření. Kouření cigaret není jen tak obyčejný zlozvyk, který nás nutí smrdět a který nás okrádá o peníze, ale má také dlouhodobé negativní vlivy na náš zdravotní stav.
Tím, že kouříme, se v našem těle hromadí toxické látky a na ledvinách je to smrtelné. Najednou se není možné divit, že u kuřáků častěji dochází k jinak vzácným onemocněním ledvin, jako je proteinurie.
Rizikové skupiny a genetické predispozice
Na druhé straně, pokud se na věc podíváte z genetického hlediska, někteří lidé jsou jednoduše na chronické onemocnění ledvin více náchylní. Naše rodinná anamnéza hraje velkou roli. Nesmíme zapomínat také na diabetiky a hypertoniky, kteří jsou také v rizikové skupině.
Jak se proti poškození ledvin bránit?
Teď, když už víme, jaké jsou naše ledviny ohrožovány, co můžeme udělat pro jejich ochranu? No, samozřejmě máme tak mnoho možností! Prvním krokem je například snaha o zdravější stravu. Samozřejmě s minimem soli! A také s dostatečným příjmem tekutin. Obecně se doporučuje vypít alespoň 2 litre tekutin denně. Nedávno jsem si to zkusila a musím říct, že to není tak snadné, jak to zní, ale rozhodně je to prospěšné.
Další důležitou součástí je pravidelné cvičení. Moje oblíbený tip? Chodit na dlouhé procházky s naším psem Bárem! Je to zábavné, zdravé a navíc to posiluje naše pouto. A nezapomeňte, snížení alkoholu a kouření (nebo úplné vysazení) je samozřejmostí.
Pravidelné lékařské kontroly - klíč k zdravým ledvinám
Inu, jakmile se dozvíte, jak se starat o své ledviny, je velmi důležité také pravidelně je kontrolovat. Zkoušky krve a moči jsou základem. Jsou to jednoduché a rychlé testy, které mohou zachránit váš život. Osobně už tyto testy brzdí tolik, že je Jakub a já děláme součástí naší roční lékařské kontroly.
Chci zdůraznit, že pokud jste v rizikové skupině, například pokud máte diabetiky nebo hypertenzi, měli byste své ledviny kontrolovat ještě častěji.
Na záver mi dovolte jen připomenout, že naše ledviny jsou opravdu zázračné orgány a naše tělo je něco jako magický stroj. Můj hlavní xicht dne - buď vynalézavý, šťastný a dobře se starat o své ledviny!
Komentáře